Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Περιμένοντας τους ανθρώπους

Εστραγκόν: Ας κρεμαστούμε αμέσως!
Βλαντιμίρ: Από ένα κλωνάρι; (προχωρούν γύρω από το δέντρο) Δεν θα το εμπιστευόμουν.
Εστραγκόν: Μπορούμε πάντα να προσπαθήσουμε.
-

Βλαντιμίρ και Εστραγκόν. Όχι δυο άνθρωποι. Ένας. Συμπληρωματικά υποκείμενα του ίδιου προσώπου. Μονόλογος της μοναξιάς που μεταμορφώνεται σε αέναο διάλογο αναμονής ενός άλλου προσώπου. Του ανθρώπινου, που δεν έρχεται ποτέ πια. Που είναι πλέον για μας μυθολογικό ον. Μήπως και οι διάλογοί μας, δεν μετατρέπονται αυτομάτως σε μονόλογο; Σε δυο παράλληλους, αυτιστικούς μονολόγους;
Τι κάνουμε εδώ οι δυο μας; Περιμένουμε. Τι περιμένουμε; Ο ένας τον άλλον. Έτσι αυτό- και αλληλο-αναιρούμαστε. Ωστόσο… κάτι μιλά έστω και δια της σιωπηρής απουσίας του. Ένα κοινό, αρχέγονο υποκείμενο. Ένα τέρας της φύσης (σύμφωνα με τους «επιστήμονες της ψυχής»): ο κοινός άνθρωπος μέσα μας.
Είναι ιδέα; Χα! Και τι δεν είναι ιδέα για τον ιδεαλιστή επιστήμονα;

Διάλογοι ποιητών:

ταν στ δρόμο τς Θήβας, Οδίπους συνάντησε τ Σφίγγα, κι ατ το θεσε τ ανιγμά της, πόκρισή του ταν: νθρωπος. Τούτη πλ λέξη χάλασε τ τέρας.(Γ. Σεφέρης)
   
Η ιδέα του ποιητή Δημήτρη Δημητριάδη, είναι πως η Σφίγγα, οφείλει να χαλάσει τον Οιδίποδα από οίκτο, κι ας βρήκε εκείνος την απάντηση στο αιώνιο αίνιγμα. Από τον ίδιο οίκτο που δεν τον χάλασε ο δούλος, όταν ο πατέρας του Οιδίποδα, Λάιος, του είχε παραδώσει τον μικρό Οιδίποδα με την εντολή να τον χαλάσει (ή να τον αφήσει έκθετο στον Κιθαιρώνα). Ρωτώντας ο Οιδίποδας αργότερα τον δούλο, γιατί δεν τον σκότωσε, ώστε να γλίτωνε εκείνος από τη μοίρα του, ο δούλος του απάντησε: «από οίκτο». Ο ανθρώπινος οίκτος, του έφερε όλα τα δεινά. Ο οίκτος του τέρατος, τον λυτρώνει.
Αναζητήσεις. Κοινές αναζητήσεις του ανθρώπου. Αναζητούμε τον άνθρωπο. Τον κοινό άνθρωπο μέσα μας. Αυτόν, που είναι τόσο μακριά στο παρελθόν και τ’ όραμά μας για το μέλλον.

3 σχόλια:

 1. Βλαντιμίρ: Τι θα ‘λεγες αν κρεμιόμασταν;
  Εστραγκόν: Χμμ. Θα μας σηκωνόταν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Περιμένοντας τους ανθρώπους....περιμένοντας τους βαρβάρους.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι άνθρωποι... ήταν μια κάποια λύση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή